Behandelingen

Sportmassage

Bindweefselmassage

Ontspanningsmassage

Medical tape

Sportmassage

Het doel van een sportmassage is de lichamelijke conditie te behouden c.q. verbeteren of de nadelige gevolgen van de sport zoveel mogelijk weg te nemen. Door de massage wordt de doorbloeding gestimuleerd waardoor afvalstoffen sneller uit het lichaam verdwijnen. Dit bevordert het herstelproces na inspanning of een sportieve activiteit en helpt blessures voorkomen. De massage kan ook voorbereidend op de sport ingezet worden en als onderdeel van de warming up dienen. De spieren worden alvast wakker geschud en kunnen daardoor sneller in actie komen.

Mocht je onverhoopt toch een blessure opgelopen hebben – die na de noodzakelijke rust en massage, niet overgaat – is een bindweefselmassage het overwegen waard.

Een sportmassage is niet alleen voor een sporter geschikt maar voor iedereen die zijn vermoeide, pijnlijke spieren wil laten verzorgen.

Een massage wordt niet gegeven bij mensen met:

  • griep/koorts
  • heftige pijn
  • infecties
  • algehele malaise of totale uitputting

De massage zal de lichamelijke toestand dan niet verbeteren, maar eerder verslechteren.

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage is een reflexzonebehandeling, die inwerkt op het zenuwstelsel. Deze vorm van massage kan een uitkomst zijn in het geval van een chronische blessure. Een blessure zou in principe na maximaal 6 weken zodanig hersteld moeten zijn dat de belastbaarheid weer vergroot kan worden. Blijf je hinder ondervinden, kunnen we samen bekijken of bindweefselmassage iets voor jou kan betekenen.

Uitleg bindweefselmassage:

Het lichaam is van oorsprong (als embryo in de baarmoeder) opgedeeld in segmenten (onderdelen). Elk segment bevat huid, bot, spier, bloedvaten, organen en zenuwweefsel. Tijdens de groei wordt elk onderdeel van een segment ‘uitgerekt’, terwijl ze met elkaar verbonden blijven vanuit het centraal zenuwstelsel. Dat houdt in dat een bepaald orgaan altijd verbonden blijft met huid en spieren op een andere plek in het lichaam. Een voorbeeld van zo’n verbinding is de relatie tussen de darmen en de achillespees. De doorbloeding naar je darmen en achillespees wordt van dezelfde plek vanuit het zenuwstelsel aangestuurd. Is er door overbelasting een blokkade in de doorbloeding naar je achillespees opgetreden, is die blokkade er ook naar je darmen toe en kun je bij beiden klachten ervaren. Denk bij overbelasting aan een intensieve hardlooptraining voor een marathon, maar ook bij verminderde belastbaarheid bij normale training. In dat geval is een bindweefselmassage zeker het overwegen waard.

Hoe gaat een bindweefselmassage in zijn werk?

We beginnen met een inspectie van de rug. Op de rug zijn bindweefselzones te zien. Elke specifieke plek/zone op de rug staat voor een specifiek orgaan. Dit zijn plaatsen waar de huid er anders uit ziet en minder verschuifbaar/oppakbaar is. Dit komt door de slechtere doorbloeding waardoor het onderhuids bindweefsel verkleeft aan de huid. Als ik de rug onderzocht heb, zal ik vragen stellen over de gezondheidstoestand en dan met name over de gevonden zones. Als blijkt dat er inderdaad actieve zones zijn, wordt in overleg een behandelplan opgesteld.

Indicaties voor Bindweefselmassage:

  • chronische blessure
  • restproblemen na orgaanaandoeningen (bijvoorbeeld na een maagzweer)
  • orgaandysfunctie (bijvoorbeeld constipatie- of menstruatieklachten)
  • circulatiestoornissen

De bindweefselmassage is een belangrijke aanvulling op de sportmassage, want soms kunnen afwijkingen in het weefsel ontstaan door ziekte of (geestelijke) overbelasting, die niet direct plaatselijk behandeld worden, maar wel indirect via bepaalde zenuwreflexen. Als blijkt dat er inderdaad actieve zones zijn, wordt in overleg een behandelplan opgesteld.

Ontspanningsmassage

Een ontspanningsmassage is een ontspanning voor uw lichaam én geest. Veel mensen ervaren stress van het drukke leven dat ze leiden, een fulltime baan, een druk gezin en daarnaast wil je ook nog leuke dingen doen.

Laat één van die leuke dingen dan een ontspanningsmassage zijn!

Medical tape

In hoofdlijnen kunt u de volgende effecten van medical tape erwachten:

– pijndemping

– verbeterde spierfunctie

– verbetering van de lymfe- en bloedcirculatie

– neuro-reflectoire beïnvloeding, o.a. bij hoofdpijn